Friday, January 22, 2010

Antara Makanan Baik & Yg Patot Dihindari

Makanan Baik Dimakan

1- Kekacang

Makanan kekacang terutama kacang Pistachio mengandungi sejenis bahan spt magnesium, asid folik yang penting untuk pertumbuhan otak kita di samping mengandungi protein tinggi. Dipercayai kacang Pistachio dapat menandingi keupayaan kismis dalam hal ini. Oleh itu, selalulah makan kacang ini yek!...

Makanan Yg Kurang Baik

1- Air yg ada semut

Di dalam badan / mulut semut mengandungi sejenis enzim yang apabila kita makan akan memberi kesan terhadap sistem saraf otak, terutama sekali saraf pembelajaran dan hafalan. Enzim ini yang diistilahkan 'racun' pada semut. Kalau boleh elakkan dari terminum air atau termakan makanan yang ada semut. (nanti mudah lupa plk!)

2- Kepala ikan

Sebenarnya makan kepala ikan ini tidak salah atau memudaratkan cuma elakkan makan kepala otak ikan. Otak ikan adalah segumpal daging berwarna putih atau putih kemerahan yang terletak di dalam tengkorak ikan. Untuk memakannya seseorang itu perlu menggoncang atau mengetuk tulang tengkorak tersebut hingga otak itu keluar.

Mudarat otak ikan adalah sama dengan kes semut tadi cuma lebih berat lagi, bahan dalam otak ikan ini boleh mematikan saraf otak kita. So, pesanan saya, ikutlah pesanan Rasulullah ketika hendak memilih makanan atau hendak makan. Jangan main bedal jek ek!!!

0 comments:

Post a Comment